top of page

Anne ve Bebeğin İletişimi Bebeğin Geleceğini Belirler
 

Annenin duygusal durumu, korkuları, neşesi, mutluluğu bilinçaltı tamamen açık olan bebeğe aktarılır. Pozitif duygularla kendini telkin eden anne, bebeğinin tüm yaşamını olumlu yönde etkileme gücüne sahiptir.

Anne karnında dördüncü aydan başlayarak ve doğumla beraber devam eden süreçte bebeğin bilinçaltı hep açıktır. Bilinçli filtreleri olmayan bebek, duyu organlarıyla aldığı her türlü veriyi ve sezgisel boyutta kendi etrafında olan her çeşit enerjiyi algılar. Bu algıladıkları onun hayata bakışını biçimlendirecek kadar güçlüdür. Ortamın enerjisi bebeğe tümüyle yansır. Annenin söylediği, yaptığı her şey, ayrıca etrafındaki insanların davranış, ifade tarzları ve birbirleri arasındaki etkileşim bebeği hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiler. Hipnoterapist ve Bilinçaltı Dönüşüm Uzmanı Dr. Murat Soysalan, anne ile bebek arasında iletişimin bebeğin tüm hayatının şekillenmesinde rol oynadığına dikkat çekiyor. Anne ile bebek arasında iki çeşitiletişim şekli olduğunu söyleyen Soysalan, “Biri dokunsal iletişim, diğeri ise sözsel iletişim. Dokunsal iletişimin yani dokunma duygusunun bebeğin duygusal ve ruhsal gelişiminde ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçektir ancak tek başına yeterli değildir. Bebeğe dokunan annenin iç duygusal durumu, korkuları, çekinceleri, içindeki tüm karmaşa olduğu gibi bebeğe aktarılır.

Pozitif cümleler kurun Sözsel iletişimde ise, annenin ifade ettiği şeylerin ne kadar pozitif olduğu çok önemlidir. Örneğin, annenin bebeğini uyutmak için söylediği ninniler, bebeğe annenin o esnada yaşadığı tüm duyguları (serzenişler, kızgınlıklar, şikayetler, sevinçler, mutluluklar) yansıtır. Bu anlamda bakarsak anne ninniler aracılığıyla bebeğine ilettiği bilinçli mesajları pozitif olarak yapılandırmalıdır” diyor.

 

Dr. Murat Soysalan, annenin bebeğiyle kurduğu iletişimde dikkat etmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:

Dokunsal iletişim: Anne, bebeğine sarılırken saf bir sevgiyle sarılmalı, kendi değerinin farkında olmalıdır.

Anne, kendi kendini şu şekilde telkin etmelidir: “Her koşulda kendime güveniyorum, ben değerliyim ve değerimi biliyorum.” Sözsel iletişim: Bebeğe iletilen sözsel mesajlar tümüyle olumlu olmalıdır. Olumlu mesajlar; pozitif, şimdiki zamanda olmalı, içinde eylem barındırmalıdır. Annenin ses tonu olumlu, motive edici veya huzur verici olmalıdır. Örneğin; “Tanrı seni kötülüklerden korusun” yerine “Hep iyi ve sonuçları hep iyi olacak şeylerle karşılaşıyorsun”; “Başkaları seni mutsuz etmesin” yerine “Kendi kendine ve başkalarıyla hep mutluluğu yaşayacağını biliyorum” demelidir.

Çevreyle iletişim: Anne, bebeği yanında olsun ya da olmasın çevresinde de olumlu tutumunu sürdürmelidir. Özellikle ses tonundan öfke, kızgınlık, üzüntü unsurlarını çıkarmalı, sözlerinin ve davranışlarının yapıcı ve olumlu olmasına özen göstermelidir. Bu, kendi ve bebeğinin iç huzuru açısından oldukça önemlidir.

bottom of page